• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


TENECİOĞLU ÂŞIK HÜSEYİN VE ACEM KIZI TÜRKÜSÜ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
Her türkünün mutlaka bir serüveni vardır. Anadolu’da türkü söylemeye daha çok “türkü yakmak” ya da “türkü çığırmak” denmiştir. Türküler, acılarımızı, sevinçlerimizi, özlemlerimizi hal diliyle bir müzik eşliğinde dolaylı şekilde söylenme şeklidir. Türküler aynı zamanda gönül diliyle de kurulan bir iletişim aracıdır. Türküler çok zaman âşıklar tarafından bir olay üzerine yakılmış olmasına rağmen günümüzde daha çok şiirlerden esinlenerek bestekârlar tarafından bestelenmeye başlanmıştır. Türkülerin üretilmesinde ve Anadolu coğrafyasında yayılmasında âşıkların büyük katkıları olmuştur. Kimi âşıklar kendi ürünlerini üretirken, kimileri usta malı deyişler söyleyerek üretilen deyişlerin, türkülerin taşıyıcılığını yapmışlardır. Bu taşıma sürecinde bazı şiir[deyiş/türkü]lerin gerçek sahipleri unutulabilmekte, eserler farklı kişilere mal edilebilmektedir. Tenecioğlu Âşık Hüseyin de Cumhuriyetin ilk yıllarında Çukurova bölgesinde yaşamış, deyişler/türküler üretmiş bir âşıktır. Onun âşıklık serüveni Kahramanmaraş ili Afşin ilçesi Erçene köyünden başlamış tüm Çukurova’yı dolaştıktan sonra da köyüne dönmüş, burada vefat etmiştir. Tenecioğlu Âşık Hüseyin her ne kadar da bölgede tanınan bir âşık olmasına rağmen yaktığı türkülerden özellikle Acem Kızı, Neşet Ertaş’a mal edilen bir türkü olarak kayıtlara geçmiştir. Bu çalışmamızda hem âşığın Çukurova’da yaşadığı dönemlerin izini sürecek hem de Acem Kızı ile ilgili bilgi ve belgelerle bu türkünün Tenecioğlu Âşık Hüseyin’e ait olduğu üzerinde duracağız.

Anahtar Kelimeler
Âşık Hüseyin, Neşet Ertaş, Çukurova, Acem Kızı, Türkü.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri