• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


KELOĞLAN ÇİZGİ FİLM ÖRNEKLEMİYLEKÜLTÜR POLİTİKASI VE EĞİTİM YÖNÜNDEN ÇİZGİ FİLMLER
Türk halk anlatıları, kökenleri mitolojik döneme götürülebilecek arkaik unsurları taşımakta ve doğdukları andan bugüne gelinceye kadarki süreçte farklı kültürel etkenlere karşı direnerek varlıklarını devam ettirmektedirler. Bu uzun tarihi dilimin etkisiyle, farklı kültürler ve dinlerden zenginlikleri de bünyelerinde barındırmaktadırlar.Ancak Türk kültür politikası açısından halk kültürünün barındırdığı bu zenginlikler, yıllar boyuncakolektif bir bilinçaltından ziyade geçmişin kalıntıları olarak görüldüğünden çağdaş dünyanın verdiği değerin oldukça altında kalmıştır. Son yıllarda görsel ve işitsel sanatlarda görülen gelişim, bu yönüyle halk kültürünün masal, efsane, destan gibi anlatılarına yer verilmesine imkân sağlamış ve bu yönde yapılan çalışmaların sayısı artmıştır. Bu çerçevede Türk dünyası açısından önemli değerlerden biri olarak kabul edilen Keloğlan masalları, çizgi filmler kapsamında genç nesillerin sunumuna imkân verecek şekilde yeniden düzenlenmiştir. Çalışma bu amaçla TRT’de yayımlanan “Keloğlan” adlı çizgi filmin tarihsel boyutuna ve masallardaki unsurlarına değinilmeden kültür politikası ve eğitimdeki rolü üzerinden kurgulanmıştır. Çizgi filmdeki karakterler, masallarda bulunan ve bulunmayan yönleriyle dönemin şartlarına ne derece uygun olduğu gibi hususlar açısından yorumlanmış ve bu yöndeki çalışmalarda yoğunlaşılması gereken unsurlara dikkat çekilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Keloğlan, Çizgi Film, Masal, Kültür Politikası, Eğitim.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri