• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


NARGILIÇ HOCAGELDİYEV’İN YNAM (İNANÇ) ADLI HİKÂYESİNDE GÖKTEPE SAVAŞLARI
1879-1881 yılları arasında geçekleşen Göktepe Savaşları, Türkmenlerin bağımsızlık uğruna verdikleri bir savaştır. Göktepe Savaşları, acı kayıplarla sonuçlansa da Türkmenlerin hafızasında önemli yer edinmekte ve millî birlikteliği en iyi temsil eden savaş olma özelliği taşımaktadır. Çarlık Rusyası’nın saldırılarını engellemek amacıyla kurulan Göktepe Kalesi ise Türkmen bağımsızlığının son kalesi olarak nitelendirilmektedir. Türkmenlerin Çarlık Rusyası’na karşı elinde olmayan imkânlarla topyekûn verdikleri ve Türkmenler için trajediyle sonuçlanan bu savaş Türkmen edebiyatına kaçınılmaz bir şekilde yansımıştır. Ancak Göktepe Savaşları, Sovyetler Birliği döneminde özellikle Stalin’in 1924’te iktidara gelişiyle ideolojiye karşıt olduğu gerekçesiyle Türkmen hafızası ve tarihinden silinmeye çalışılmıştır. Sovyet iktidarı tarafından Türkmenlerin hafızasından silinmeye çalışılan 1879-1881 Göktepe Savaşları, Türkmenistan’ın bağımsızlığa kavuşmasıyla yeniden gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu bağlamda Türkmen tarihi yeniden yazılmış ve Göktepe Savaşları hakkında çeşitli edebî türlerde eserler kaleme alınmıştır. Bağımsızlık döneminde Göktepe Savaşları hakkında eserler kaleme alan bir isim de Nargılıç Hocageldiyev’dir. Nargılıç Hocageldiyev, kaleme aldığı eserlerinde Göktepe Savaşları’nda yitirilen canları, savaşın acı yüzünü ve bağımsızlık adına topyekün verilen bu savaşı eserlerinde konu edinerek Türkmen millî kimliğini yeniden yeşertmeye çalışmıştır. Bu çalışmada Nargılıç Hocageldiyev’in Göktepe Savaşları’nın acı yüzünü, yıkıcılığını, parçalanan ve yok olan hayatları konu edindiği Ynam adlı hikâyesi incelenecektir.

Anahtar Kelimeler
Göktepe Savaşları, Türkmen edebiyatı, Ynam, hikâye.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri