• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


TÜRKİYE’DE MEYDANA GELEN DEPREM FELÂKETLERİNİN ÖZBEK ŞİİRİNE YANSIMASI
Üç taraftan denizlerle çevrili olan Türkiye coğrafi olarak Asyalı, Avrupalı, Ortadoğulu ve Akdenizli olan ender bir ülkedir. Dünya deniz güzergâhları açısından en önemli boğazlara (İstanbul ve Çanakkale) sahip, jeostratejik ve jeopolitik konumu itibariyle eşsiz bir ülke olan Türkiye aynı zamanda dünyadaki en yoğun deprem fay hatlarının üzerinde bulunmaktadır. Dolayısıyla tarih boyunca birçok yıkıcı depremlere sahne olan Türkiye’de yüz binlerce insan hayatını kaybetmiş, milyonlarcası da sakat kalmıştır. Ayrıca depremler sebebiyle Türkiye’de büyük maddi kayıplar da yaşanmıştır. Türkiye tarihindeki en korkutucu depremlerin sonuncusu 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli on ilimizde sadır olmuştur. Bu deprem neticesinde on binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Yine on binlercesi yaralanmış, sakat kalmıştır. Depremin meydana geldiği şehirler adeta enkaza dönüşmüştür. Dünya genelinden arama-kurtarma, maddi ve manevi yardımlar yapılmıştır. İlk günden yardıma koşan ülkelerden biri Özbekistan olmuştur. Özbek Türkleri de halk olarak bağışlar toplamış, Türkiye’ye yardımlar göndermiştir. Bununla birlikte Özbek Türklerinin manevi anlamda ortaya koyduğu vefa ve sevgi, edebiyat sahasında yaşanmıştır. Meselâ, 20. ve 21. asırlarda Türkiye’de meydana gelen bazı büyük depremler Özbek şiirine yansımıştır. Bu şiirler kronolojik olarak 1910’lu yıllarda Kars ve Ardahan ile 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli on ilde meydana gelen büyük depremlerle ilgilidir. Söz konusu şiirler Türkiye Türklerine başsağlığı ve sabır dileme, dualarda bulunma, Türk-İslâm dünyasını acilen Türkiye ve halkına maddi-manevi yardımda bulunmaya davet; Türk milletini düşmanlarını sevindirmemek adına dimdik ayakta durmaya çağrı, Türkiye Türklerinin derdinin Özbek Türklerinin derdi olduğu gibi tema ve muhtevalardan oluşmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Türkiye, deprem, Kahramanmaraş, Özbekistan, Özbek şiiri.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri