• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


DUA VE İSTEKLERİN TANRI NAZARINDA KABUL EDİLMESİNDE KUTSAL VARLIKLARIN ROLÜ
Dua, insanlık tarihinin ilk dönemlerinden itibaren Tanrı ile iletişime geçmenin temel aracıdır. Türk halk inanışında yapılan dua etme inanış ve eylemlerinde kimi dini motiflerin özgün bir mitolojik yapısı vardır. Mitolojik düşünce ve eylemlerin geçmişten günümüze günlük hayattaki inanış ve eylemlere yansıdığı ön kabulüyle dua etme geleneğindeki düşünüş ve eylemlerin mitolojik kökeni ile ilgili mit çözümleme yöntemlerinden biri olan sosyolojik ve antropolojik bir okuma yöntemi kullanılarak durum tespiti yapılmıştır. Atalar inancı çevresinde gelişen ve kutsallık taşıdığına inanılan taş, kaya, dağ, ağaç, su gibi kutsal varlıkların aracılığıyla duaların kabul edileceğine dair dini düşünce Türkiye’de yaygın bir halk inanışı olarak halen yaşatılmaktadır. Bu bağlamda ağaç, dağ, ateş dikeyliği sembolize etmesi ve yüksekliği ile, su temizliği ve duruluğu ile canlığı ve sonsuzluğu temsil etmesiyle, taş veya kaya sertliği ve sağlamlığı sembolize etmesi ile Tanrı kutunu üzerinde taşıyarak kutsal varlıkların mekân tutuğu ve Tanrı ile iletişimin gerçekleştiği yerler olmuştur.

Anahtar Kelimeler
Dua, kutsal, mitoloji, Tanrı, halk inanışları.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri