• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


ŞEYH SAFİ TÜRBESİ’NİN ARŞİV BELGELERİNDE TÜRKÇE ŞAHIS VE UNVAN ADLARI
Şeyh Safi Türbesi’nin arşiv belgeleri Azerbaycan’ın ve özellikle de Erdebil yöresinin tarihiyle ilgili en zengin vesikalar külliyatıdır. Günümüzde İran’ın çeşitli kuruluşlarına dağılmış olan bu belgeler İranlı bilim adamı E. Şeyhü’l-Hükemâyî tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda izahlı katalog şeklinde tertip edilmiş ve yayınlanmıştır. Bu katalogdaki belgeleri inceleyerek, Erdebil ve civarındaki bölgelerde kullanılmış olan Türkçe isimleri tespit etmeye çalıştık. Araştırmalarımız sırasında 865 belgede 176 kez Türkçe isimlerle karşılaştık. Toplam 114 adet halis Türkçe şahıs ismi ortaya çıkardık. Bunlardan 92’si erkek ismi, 21’i kadın ismidir. Rastladığımız isimlerden birisi ise hem erkekler, hem de kadınlar için kullanılmıştır. Bu bulguların Azerbaycan onomastiğine ve Türkçe şahıs adlarının tarihî gelişimine dair yürütülen araştırmalara katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler
Şeyh Safi Türbesi, arşiv belgeleri, Erdebil, Türkçe isimler, onomastik

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri