• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


SÜLEYMAN NAZİF’İN KALEMİNDEN NAMIK KEMAL
Süleyman Nazif, Namık Kemal’in tilmizi olmakla övünen bir şair ve yazardır. Namık Kemal hakkında yazdığı kitabıyla bilinmesine rağmen bu kitapta öne sürdüğü fikirler pek tartışılmamış ve Namık Kemal anlatılırken bile gözlerden kaçmıştır. Oysa Süleyman Nazif’in Namık Kemal hakkında öne sürdüğü düşünceleri Türk edebiyatında sadece Namık Kemal ile ilgili değil, diğer dönem şairlerini de içerisine alan geniş bir yelpazede bilgilerin aktarıldığı bir eser mahiyetindedir. Namık Kemal’in münasebette bulunduğu Hamit, Ekrem ve Sezai gibi şair ve yazarlar hakkında da Süleyman Nazif çeşitli vesilelerle görüşlerini aktarmaktadır. Bu görüşler Namık Kemal’in odak noktada olduğu fikirler etrafında toplanmaktadır. Namık Kemal’in soy kütüğünden yetiştiği ortama kadar çeşitli bilgiler veren yazar, Namık Kemal’in sürgün günlerini de unutmaz. Bu süreçleri aktarırken yer yer Namık Kemal’den mısralara da yer ayıran yazar, bu mısraları Namık Kemal’den işittiğini vurgular. Namık Kemal’i anlamak ve iyi yorumlayabilmek için Süleyman Nazif’in Namık Kemal kitabına müracaat etmek ve buradaki düşüncelerden yararlanmak gerekir. Süleyman Nazif’e atıfta bulunmadan yazılan Namık Kemal’le ilgili her düşünce eksik kalacaktır. Ancak eserin bir hasbıhal esnasında söylenen sözler gibi kaleme alınması eseri bilimsel bir kaynaktan çok sohbet tarzında bir eser olarak ön plana çıkarmaktadır. Yazarın konuları aktarırken daldan dala atlaması ve bir konuyu bitirmeden diğer konuya geçmesi bu hasbıhal tarzının bir ifadesi olarak algılanmalıdır.

Anahtar Kelimeler
Süleyman Nazif, Namık Kemal, Namık Kemal’in bilinmeyen yönleri

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri