• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


İRAN ESEDABAD'I: ALAN ARAŞTIRMASINA DAYALI ETNİK DURUM
Günümüz İran’ında yaşayan Türklerin nüfusları ve yaşadıkları bölgeler oldukça önemli bir konudur. Bu konu hakkında farklı zamanlarda ve farklı araştırmacılar tarafından çeşitli rakamlar ve bilgiler zikredilmiştir. Biz de bu çalışmamızda İran’ın Hemedan eyaletinin Esedabad ili özelinde başta Türkler olmak üzere etnik gruplar ve nüfusları hakkında alan araştırmasına dayalı istatistiki bilgiler aktaracağız. Çalışmanın başında İran’da yaşayan Türkler üç gruba ayrılmıştır. Bunlardan birincisi Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve büyük kitle olarak ifade ettiğimiz Güney Azerbaycan bölgesi (Urmiye, Tebriz, Erdebil, Zencan, Kazvin, Hemedan gibi), ikincisi büyük kitleden uzakta olan bölgeler (kuzeydoğuda Horasan ve Türkmen bölgeleri, güneyde Kaşkayların yaşadığı Fars bölgesi, Kirmanşah eyaletinin en doğusundaki Sungur bölgesi gibi), üçüncüsü ise büyük kitlenin bir parçası olmasına rağmen farklı etnik grupların etkisinin başladığı temas bölgeleridir. İşte bu üçüncü grup kanaatimizce İran’daki Türklerin günümüzdeki doğal sınırlarını göstermesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca farklı etnik grupların kesişme noktası olması bakımından etkileşimin en yoğun olduğu bölgeler de yine bu temas bölgeleridir. İşte bu bakımdan İran’da alan araştırmaları dört bir koldan yapılırken özellikle bu temas bölgeleri olarak adlandırabileceğimiz bölgelere ayrıcalık ve öncelik tanınmalıdır, diye düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler
İran, İran Türkleri, Hemedan, Esedabad, Etnik Yapı.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri