• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


İNTERNET FOLKLORU: NETLORE
İnternet günümüzün en etkili iletişim aracıdır. Dünya internet sayesinde küresel bir köy haline gelmiştir. Bu teknolojik araçla beraber insan ve toplum hayatı artık eskisi gibi olmaktan çıkmıştır. Dünya her gün çeşitli yeniliklerle değişmeye devam etmektedir. Bilişim çağının hızlı değişimi toplumsal kurum ve kültürlerde çeşitli değişim/dönüşümler meydana getirmiştir. Hızlı ve baş döndürücü teknolojik gelişmelerin yaşandığı günümüz dünyasında folklor da bu değişimlerden etkilenmiştir. Sözlü kültür ortamlarında insanların bir araya gelmesiyle üretilen mit, destan, masal, efsane benzeri ürünler, günümüzde radyo, televizyon, internet aracılığıyla yeniden üretilmektedir. Sanal dünya karşılıklı etkileşim ve iletişimin yoğun biçimde yaşandığı mekândır. Dijital bağlamın kendisine ait kodlama, ifade ve aktarma formları yaratarak tekrarlaması kendi geleneklerinin oluşmasını sağlamıştır. Sanal toplulukların her birinin kendine özgü geleneksel bir yapısı vardır. Teknoloji eski gelenekleri aktarmış, yeniden üretmiş, yeni gelenekler icat etmiştir. Yeni folklor konularının yaratılmasında önemli mekânlardan birini oluşturan internet, yeni kültür tiplerini de meydana getirmiştir. Yeni iletişim araçları folklora yeni bir alan yaratmıştır. Bu çalışma internette meydana gelen folklor ürünleri ile sözlü gelenek ürünleri arasındaki ilişkiler üzerine çeşitli değerlendirmeleri içermektedir. Sanal dünyada folklor, çalışma yöntemleri, etik kurallar, karşılaşılan problemler, sözlü kültür-elektronik kültür ilişkisi, geleneğin sanal âlemdeki dönüşümü ele alınan konu başlıklarıdır.

Anahtar Kelimeler
internet, folklor, gelenek, netlore, netrografi.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri