• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


BELİRTİLİ AD TAMLAMLARINDA ANLAM İLİŞKİLERİ
Yazarların var olduğu konusunda ortak noktada buluştukları belirtili ad tamlaması hususu yazı boyunca işlenecek konu olacaktır. Fakat öncelikle Newton’un şu sözü üzerinde durmak gerekir ; “Dilbilimciler dilbilgisini betimsel değil nominatif olarak kullanan okul öğretmenlerinden kendilerini ayırırlar. Dilbilimciler dilin bilfiil nasıl kullanıldığının tam bir tanımını yapmaya çalışırken ,öğretmenler biçimleri vurgulayıp kural dışılıkları cezalandırarak tanımları öğrencilerin kafasına iyice sokmak için kullanırlar. Erenoğlu (2006 :114 ,Newton’dan) Yani geleneksel dilbiliminin alışılagelmiş dilbilgisi kuralları ile dilbilimcilerin aktardığı dilbilgisi birbirlerinden oldukça farklıdır. Bu farklardan biri de dilbiliminin grameri tanımlarken anlam hususu üzerinde de durmasıdır. Anlam,bir sözccüğün ya da cümlenin anlattığı düşünce, zihnimizde canlandırdığı şeydir. Aynı zamanda iletişim için gerekli olan, olmazsa olmaz kavramlardan biridir. Bu noktada semantik kavramı devreye girer. Semantik kelimesinin sözlük karşılığına bakıldığında karşımıza “anlambilim” çıkmaktadır. Semantik iki şekilde inceleme gerçekleştirir.Bunlar : Felsefi ve bilimseldir. Felsefi tarafına bakıldığında kelimelerin arasındaki ilişki ön plana çıkar. Yani Türkçe derslerinde sıkça duyduğumuz kelimenin temel anlamı, yan anlamı gibi nitelikler bu alanın inceleme grubuna girer.Bu sebeple yazının yazılış amacına paralel olarak anlam konusu irdelenmiş ve çeşitli çıkarımlarda bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler
belirtili ad tamlaması, anlam, dilbilim , dil bilgisi,tasnif

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri