• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

YETİŞKİN EDEBİYATINDA ÇOCUK ALPER KAMU ÖRNEĞİNDE ÇOCUKLUK VE ÇOCUKLUĞUN YOK OLUŞU
(CHILD IN ADULT LITERATURE: CHILDHOOD AND THE DISAPPERANCE OF CHILDHOOD IN THE EXAMPLE OF ALPER KAMU )

Yazar : Dr. Funda Keskin Ünlü    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 12
Sayı : 38
Sayfa : 50-61


Özet
Alper Canıgüz’ün Oğullar ve Rencide Ruhlar romanının başkişisi Alper Kamu; yetişkin edebiyatında yer alan çocuklar içerisinde kendine has özellikleriyle diğer çocuklardan farklı bir konumda yer alır. Alper Kamu kendi iradesini ortaya koyan, çocuk dünyasından çok kendine yetişkin dünyasında yer açmak isteyen, kendine has bir karakter ortaya koyar. Bu hâliyle Alper Kamu hem postmodernizmin ebeveynlik anlayışından etkilenir hem de benliğine ait özgün niteliklerle yetişkin edebiyatında öne çıkmış çocuk tip ve karakterlerden ayrılır. Makalede söz konusu çerçevede Alper Canıgüz’ün Oğullar ve Rencide Ruhlar romanının başkişisi Alper Kamu’nun yetişkin edebiyatında yer alan diğer çocuk başkişilerden ayıran karakterini oluşturan olgular Neil Postman’ın tespit ettiği çocuk dünyasını işgal eden yetişkin dünyası görüşü çerçevesinde tartışılmış ve Alper Kamu’nun benliğinin postmodern paradigmada aracılığıyla şekillendiği iddia edilmiştir. Bu bağlamda öncelikle yeni Türk edebiyatında öne çıkan çocuk karakterlerin özellikleri ortaya konarak Alper Kamu ile karşılaştırılmış, ardından Alper Kamu’nun Türk edebiyatında yer alan çocuklar açısından özgün yeri belirlenmiştir. Ardından çocukluk kavramının tarihsel gelişimi ortaya konarak Alper Kamu’nun içinde bulunduğu postmodern paradigmanın çocukluk kavramını nasıl tanımladığı ortaya konmuştur. Son olarak Alper Kamu’nun benliğinin çocuk ve yetişkin dünyası arasındaki sınırları silikleştiren postmodern paradigmada çerçevesinde oluştuğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler
postmodernizm, çocukluk, Oğullar ve Rencide Ruhlar, Alper Canıgüz, ebeveynlik, Türk edebiyatı.

Abstract
The protagonist of the novel Oğullar ve Rencide Ruhlar, Alper Kamu, occupies a distinct position among children in adult literature due to his unique characteristics. Alper Kamu asserts his own will and seeks to carve out a place for himself in the adult world rather than the world of children, displaying a distinctive character. In this regard, Alper Kamu is influenced by both the parenting understanding of postmodernism and stands apart from child protagonists and characters prominent in adult literature with his unique qualities. In the article, within the aforementioned framework, the factors that distinguish Alper Kamu, the protagonist of Alper Canıgüz's novel "Oğullar ve Rencide Ruhlar," from other child protagonists in adult literature are discussed within Neil Postman's perspective of the adult world encroaching upon the child's world. It is argued that Alper Kamu's identity is shaped through the framework of the postmodern paradigm. It is argued that Alper Kamu’s identity is formed within the framework of the postmodern paradigm. Initially, the characteristics of prominent child characters in modern Turkish literature are outlined and compared with Alper Kamu, followed by the establishment of Alper Kamu’s unique position within Turkish literature concerning child characters. Subsequently, the historical development of the concept of childhood is presented, revealing how the postmodern paradigm, within which Alper Kamu exists, defines the concept of childhood. Finally, it is concluded that Alper Kamu’s identity is formed within the framework of the postmodern paradigm, which blurs the boundaries between the worlds of childhood and adulthood.

Keywords
postmodernism, childhood, Oğullar ve Rencide Ruhlar, Alper Canıgüz, parenting, Turskih literature.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri