• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

HALDUN TANER’İN HİKÂYELERİNİN ÇEVRECİ ELEŞTİRİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
(AN ANALYSIS OF HALDUN TANER'S STORIES IN TERMS OF ENVIRONMENTAL CRITICISM )

Yazar : Arş. Gör. Büşra Ay AÇAR    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 12
Sayı : 39
Sayfa : 238-258


Özet
İnsanın çevreyle kurduğu ilişkiyi edebiyat metinleri üzerinden inceleyen çevreci eleştiri, özellikle yirminci yüzyılda yeryüzü kirliliğinin çevresel bir felaket hâlini almasıyla birlikte üzerinde çok çalışılan bir kuram hâline gelir ve zamanla sınırlarını genişleterek çevreye dair hemen her meseleyi ve edebî türü kapsamına alır. Bu çalışmada Cumhuriyet döneminde eser vermiş olan Haldun Taner’in kitap olarak basılmış hikâyelerindeki çevre sunumunun eleştirel bir okuması yapılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda önce çevreci eleştirinin tanımlarından ve aşamalarından bahsedilmiş, çevreci eleştirel bir metinde ve çevreci eleştirmende olması gereken ölçütler sıralanmıştır. Bununla beraber Taner’in hikâyelerine çevreci eleştirel bakabilmek için bazı çevreci eleştirel görüşler hakkında bilgi verilmiştir. Akabinde Haldun Taner’in hikâyeciliğinden ve çevreye olan özel ilgisinden bahsedilmiş; hikâyelerindeki çevrenin sunumu ve hayvan meselesi iki ayrı başlık altında derin ekoloji, toprak etiği gibi çeşitli çevreci eleştirel görüşlerin ve bu görüşlerle yakından ilişki hâlinde olan hayvan çalışmalarının ortaya koyduğu prensiplerle incelenmeye çalışılmıştır. Böylelikle Haldun Taner’in hikâyelerinin çevreci eleştirel bir okuması yapılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Haldun Taner, çevreci eleştiri, ekoeleştiri, hayvan çalışmaları, doğa, kültür, hikâye.

Abstract
Environmental criticism, which examines the relationship between human beings and the environment through literary texts, has become a much studied theory, especially in the twentieth century when the pollution of the earth became an environmental disaster, and over time it has expanded its boundaries to include almost all environmental issues and literary genres. This study attempts a critical reading of the representation of the environment in the stories from published books of Haldun Taner, who was active during the republican period. In this context, the definitions and stages of environmental criticism are first mentioned, and the criteria that should be present in an environmental critical text and an environmental critic are listed. In addition, in order to be able to look at Taner's stories in an environmentalist critical way, information about some environmentalist critical views is given. Subsequently, Haldun Taner's storytelling and his special interest in the environment are mentioned; the representation of the environment and the animal issue in his stories are analysed under two separate headings with the principles of various environmentalist critical views such as deep ecology, land ethics and animal studies, which are closely related to these views. Thus, an environmentalist critical reading of Haldun Taner's stories is attempted.

Keywords
Haldun Taner, environmental criticism, ecocriticism, animal studies, nature, culture, story.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri