• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TÜRK BAHRİYESİ’NDE KUZU GÜNÜ
(THE DAY OF LAMB IN TURKISH NAVY )

Yazar : Prof. Dr. Metin ÖZARSLAN  , Ergün VEREN  
Türü : Telif
Baskı Yılı :
Sayı :
Sayfa :


Özet
Grupların ihtiyacını karşılamak üzere oluşan/icat edilen gelenekler, grup üyelerin gönüllü katılımıyla varlıklarını sürdürürler. Her meslek grubunun da kendine has gelenekleri, uygulamaları, pratikleri mevcuttur. Bu pratik-lerden bazıları zaman içinde ritüele de dönüşebilir. Meslek erbabının oluş-turduğu grup içerisinde uygulanagelen ve gelenekselleşen bu uygulamalar, nesiller arasında kültür aktarımı yoluyla intikal ederek devam eder. Bu ça-lışmada Türk Bahriyesinde uygulanan pratiklerden biri ele alınmıştır. Bah-riyede (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı “Dz.K.K.”) özgün uygulamalar mevcut olup kimileri ritüele dönüşmüştür. Günümüzde Türk savaş ve ticaret gemi-lerinde inanca dayalı kimi âdetler sürmektedir. Bahriyedeki söz konusu uy-gulamalardan biri olan kuzu günü de bahriye birlik ve garnizonlarında Hıd-rellez döneminde icra edilen ve bahriyeli ailelerinin de iştirak ettiği piknik uygulamasıdır. Yaz mevsimini karşılama kapsamında gerçekleştirilen ve çeşitli yarışmaların da yapıldığı bu gün düzenlenen piknikte “kuzu çevirme” yapılarak yenildiğinden söz konusu gün “kuzu günü” adıyla anılmaktadır. Bu çalışmada “kuzu günü” uygulamasının tarihsel süreci, uygulama biçim-leri ve günümüze yansımaları tespit edilmiş; grup folkloru, gelenek ve gele-neğin icadı, yemek kültürü, Hıdrellez, festival/şenlik, kültürel bellek, işlev-sellik vd. yaklaşımlar zemininde eklektik yöntemle irdelenmiştir. Çalışma-da, “kuzu günü” uygulamasının özelde bahriye mensupları genelde Türk Bahriyesi’ndeki konumu ve niteliği ile sebep ve sonuçları tayin ve tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuçta, gelenekli ve ritüelli bir kurum olan Türk Bahriyesi’nde yaşatılan kuzu günü uygulaması, muhtemelen idarenin icat ettiği, adlandırdığı ve yürürlüğe koyduğu gelenek olup, grubun diğer üyeleri nezdinde aynı adlandırma ve kültürel kodla, çağrışım yoluyla kimlik ve ai-diyet unsuruna dönüştüğü anlaşılmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Gelenek, bahriye, Hıdrellez, piknik, kuzu günü

Abstract
The traditions that are formed/invented to meet the needs of the groups continue their existence with the voluntary participation of the group members. Each occupational group has its own traditions, practices and practices. Some of these practices may turn into rituals over time. These practices, which are practiced and traditionalized within the group formed by the profession experts, continue by being passed down through the transfer of culture between generations. It has been examined one of the practices that is applied in the Turkish Navy (Turkish Naval Forces) in this study. There are original practices in the Navy ([Turkish] Naval Forces Command "Dz.K.K"), and some of them have turned into rituals. Today, some faith-based customs continue on Turkish war and merchant ships. The Lamb Day one of these practices in the Navy is a picnic practice per-formed in the navy troops and garrisons during the Hıdrellez period and at-tended by the navy's families as well. The day in question is known as the "lamb day", as it is eaten by "spit roasted lamb" at the picnic held on the day of the summer welcome and various competitions. In this study, the historical process of the "lamb's day" practice, its application forms and its reflections on today have been determined; group folklore, tradition and the invention of tradition, food culture, Hıdrellez, festival, cultural memory, functionality are examined with an eclectic method on the basis of ap-proaches. In this study, it has been tried to determine the reasons and re-sults of the "lamb's day" practice, the position and quality of the members of the navy, in general, and the Turkish navy. As a conclusion, the practice of lamb day sustained in the Turkish Navy, which is a traditional and ritu-al institution, is a tradition that the administration put into effect and probably invented and named by the administration, and it is understood that it is an element of identity and belonging through association with the same naming and cultural code, by the other members of the group.

Keywords
Tradiditon, the Hıdrellez, picnic, the day of lamb

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri