ATTİLÂ İLHAN’IN MEMLEKET HAVASI BAŞLIKLI ŞİİR SERİSİNE YÖNELİK BİR ARKA PLAN ÇALIŞMASI
(A BACKGROUND STUDY ON ATTİLA İLHAN’S POEM SERIES TITLED MEMLEKET HAVASI
)
Yazar
|
:
Prof. Dr. Gökay Durmuş
|
|
Türü |
:
Telif
|
Baskı Yılı |
:
12
|
Sayı |
:
39
|
Sayfa |
:
55-73
|
Özet
Bu çalışmaya konu olan Memleket Havası başlıklı şiir serisi, Attilâ İlhan’ın Ben Sana Mecburum başlıklı kitabında yer alır. On altı bölümden ibaret olan seride, her bölüm kendi içinde bütünlük taşır. Bununla birlikte bazı temlerin tüm bölümler dearka plan unsuru olarak kullanıldığı da görülmektedir.
Çalışma serideki bu arka plan unsurlarının tahliline yöneliktir. Bu amaçla önce girişte 1960-1980 sürecinde kamuoyunun tartıştığı temel mevzulardan bahsedilmiştir. Daha sonra metnin nasıl bir edebî zeminde oluştuğuna dair tahliller söz konusudur. Böylelikle İlhan’ın düşünce ve eseri ile bu zeminin ortaklarından biri olduğu ortaya konulmuştur. Şairin kişisel düşünce ve poetikasının tahlili ile devam eden çalışmada, İlhan’ın toplumcu gerçekçi şiir algısını, Atatürk ilke ve devrimleriyle harmanlama çabası içinde olduğu belirlenmiştir.
Çalışmada son olarak metnin tahlili söz konusudur. Metin tahlilinde değinilen meseleler, İlhan’ın hedeflediği biçimde, toplumsal boyutu sağlam bir yapı kurduğunu ortaya koymuştur. Yine şair, halkçılık ve inkılapçılık ilkelerine yönelik kişisel görüşlerini de metnine sağlıklı şekilde yerleştirebilmiştir. Dikkat çekilen noktaların metnin estetik boyutuna zarar vermediği de değinilen bir başka meseledir.
Anahtar Kelimeler
Memleket Havası, Anadolu, halkçılık, inkılapçılık
Abstract
The poem series titled Memleket Havası that is the subject of this study takes place in Attila İlhan's book titled Ben Sana Mecburum. In this series consisting of 16 sections, each section has its own integrity. At the same time it is seen that some themes are used as background elements in all sections.
The study is aimed at the analysis of these background elements in the series. With this purpose, the main issues discussed by the public in the 1960-1980 period are mentioned first in the introduction. After that, analyses on what literary ground the text was formed is the subject. Thus, it is presented that Atilla Ilhan is a partner of this ground, with his opinion and work. In the study that continues with the analysis of the poet's personal opinion and poetics, it is determined that Ilhan was in an effort to blend the social realist poetry perception with Atatürk’s principles and revolutions.
The last subject of the study is the analysis of the text. The matters mentioned in the analysis of the text present that Ilhan, as he aimed, formed a structure with a solid societal dimension. The poet managed to put forward his views on the principles of populism and reformism in his text in a fit manner as well. Another issue discussed is that the points highlighted do not harm the aesthetic dimension of the text.
Keywords
Memleket Havası, Anadolu, populism, reformism