• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ÂRİF EFENDİ'NİN MUAMMÂLARI
(THE MUAMMAS OF ARIF EFENDI )

Yazar : Günay GASIMOVA ÇATALKAYA    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 13
Sayı : 40
Sayfa : 102-142


Özet
Muammâ, bir ismin çeşitli yöntemlerle bir beyit veya mısra içinde saklanması, daha sonra kastedilen ismin ortaya çıkarılması sanatıdır. Her ne kadar bir bilmece olarak yazılsa da vezinli ve kafiyeli olması sebebiyle kendinde şiirsel bir karakter barındıran muamma örneklerine, klasik Türk şiirinde XIII. yüzyıldan itibaren rastlanmaktadır. Zaman zaman zayıflasa da Türk edebiyatında bu tür, Arap harflerinden Latin harflerine geçiş yapılıncaya kadar rağbet görmüştür. İlk örnekleri Arap edebiyatında görülse de Fars edebiyatında dönemin ileri gelen şairleri tarafından bu tür, yeni kaideler dahilinde gelişmiş ve padişahlar ile ümeraya bir zekâ armağanı olarak takdim edilmiştir. Türk edebiyatında ise en zirve dönemini XVI. yüzyılda yaşamıştır. Bu yüzyılda muammâ yazan şairlerden biri de Ârifî’dir. Ms. Or. Oct. 3420, Ms. Or. Oct. 2130 ve TY 794 numaralarında kayıtlı mecmualarda toplamda Ârifî’ye ait 132 muammâ yer almaktadır. Ancak XVI. yüzyılda Ârifî mahlasını kullanan iki şair yaşamış olup her ikisi de muammâ türünde başarılı örnekler vermiştir. Çalışmamızda Ms. Or. Oct. 3420 numarada kayıtlı Muammâ Mecmuasında mevcut Ârifî’ye ait 132 muammâ ele alındı. Ms. Or. Oct. 3420 nuamarada kayıtlı Muammâ Mecmuası esas alınarak Muammeyât-ı Ârifî başlığı altında yer alan muammâlar incelendi, diğer nüshalardaki farkları gösterilerek transkripsiyonlu ve tenkitli metniyle birlikte diliçi çevirisi ortaya konuldu.

Anahtar Kelimeler
XVI. yy, Osmanlı edebiyatı, muammâ, Ârifî, muammâ mecmuası.

Abstract
Muammâ is the art of hiding a name within a verse using various techniques and later revealing it. Although written as a riddle, muammâ has a poetic character due to its meter and rhyme. Examples of muammâ have appeared in classical Turkish poetry since the 13th century. Despite occasional decline, it remained popular until the transition from the Arabic to the Latin alphabet. The first examples of muammâ emerged in Arabic literature, but it developed further in Persian literature with new rules and was presented as an intellectual gift to rulers. In Turkish literature, it reached its peak in the 16th century. One notable muammâ poet of this period was Ârifî. A total of 132 muammâ attributed to Ârifî are found in manuscripts Ms. Or. Oct. 3420, Ms. Or. Oct. 2130, and TY 794. Two poets named Ârifî lived in the 16th century, both excelling in muammâ. This study examines the 132 muammâ in Muammâ Mecmuası (Ms. Or. Oct. 3420), comparing different copies and providing a transcription with a critical edition and intralingual translation.

Keywords
16th century, Ottoman literature, muammâ, Ârifî, muammâ collection.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri