• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

SAVAŞIN YETİM BIRAKTIĞI NERGİS: GÜLTEN AKIN’IN “SAVAŞI BEKLERKEN” ŞİİRİNE EKOELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM
(THE NARCISSUS ORPHANED BY WAR: AN ECOCRITICAL PERSPECTIVE ON GÜLTEN AKIN’S SAVAŞI BEKLERKEN )

Yazar : Hatice Kübra ÇETİN    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 13
Sayı : 41
Sayfa : 145-156


Özet
Bu makalede, Gülten Akın'ın Savaşı Beklerken şiirinde yer alan çevre duyarlılığının ekoeleştiri kuramı çerçevesinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Gülten Akın'ın eserlerinde sıklıkla karşımıza çıkan doğa, sadece bir arka plan unsuru olarak değil aynı zamanda bir anlatı unsuru olarak da işlenmektedir. Hem şiir diline hem de hayatı algılayış biçimine yansıyan bu duyarlılığı, eşitlik ilkesi üzerinden açıklamak mümkündür. Şair için eşitlik, yalnızca insanlar arasında olması gereken bir ilke değil, doğanın tüm canlıları kapsayan bir hak olarak düşünülmelidir. Bu nedenle Savaşı Beklerken şiirinde insan merkezli bir anlatı yerine, doğa ile birlikte var olmanın ve ona saygı göstermenin önemine vurgu yapılmaktadır. Bu düşüncenin şiirdeki varlığı da ekoeleştirel bir okumaya imkan sağlamaktadır. Şiirde yer alan imgelerin kuram bağlamındaki mahiyeti tespit edilirken ‘çevresel adalet’ ve 'sorumluluk' gibi kavramlar üzerinden bir yorum getirilmiştir. 1960 sonrası dönemde hâkim olmaya başlayan edebiyat eleştirisi anlayışlarına paralel olarak doğa da artık hakları yenen, savunulması gereken bir azınlık konumunda ele alınmaya başlanmıştır. Gülten Akın da bu bilinci Savaşı Beklerken şiirinde imgelerle ortaya koyar. Şiirin ikinci dalga ekoeleştirinin kavramlarını edebi imgelere dönüştürerek bir tür tepki ortaya koyduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Şiirde geçen imgelerin doğa ile insanın ilişkilendirilmesi yoluyla bir anlam kazandığı ve bu bağlamda ekoeleştirel bir okumanın gerekliliğine vurgu yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler
ekoeleştiri, ekoşiir, Gülten Akın,

Abstract
This article aims to examine the environmental sensitivity in Gülten Akın's poem Savaşı Beklerken (Waiting for the War) within the framework of ecocriticism. In Akın’s works, nature frequently appears not only as a background element but also as a narrative component. This sensitivity, which is reflected both in her poetic language and in her perception of life, can be explained through the principle of equality. For the poet, equality is not merely a principle that should exist among humans but a right that encompasses all living beings in nature. Therefore, instead of an anthropocentric narrative, Savaşı Beklerken emphasizes the importance of coexisting with and respecting nature. The presence of this idea in the poem allows for an ecocritical reading. While determining the significance of the poem’s imagery within the context of ecocriticism, concepts such as "environmental justice" and "responsibility" have been utilized as interpretative tools. In line with the literary criticism approaches that began to dominate after the 1960s, nature has increasingly been regarded as a marginalized entity whose rights have been violated and must be defended. Gülten Akın conveys this awareness through imagery in Savaşı Beklerken. It can be argued that the poem transforms the concepts of second-wave ecocriticism into literary imagery as a form of response. The poem’s imagery gains meaning through the relationship established between nature and humanity, emphasizing the necessity of an ecocritical reading in this context.

Keywords
ecocriticism, ecopoetry, Gülten Akın

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri