TAHİRÜ’L-MEVLEVÎ’NİN İSTANBUL’UN ESKİ ÂDETLERİNDEN İSİMLİ ESERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
(AN INVESTIGATION ON TAHİR'ÜL-MEVLEVÎ'S WORK ENTITLED "OLD CUSTOMS OF ISTANBUL"
)
Yazar
|
:
Label
|
Label
|
Türü |
:
Diğer
|
Baskı Yılı |
:
2016
|
Sayı |
:
6
|
Sayfa |
:
266-292
|
Özet
Âdet, Arapça kökenli bir kelimedir. Sözlüklerde; “alışılmış şey, görenek, alışkanlık, olagelmiş” gibi karşılıkları bulunmaktadır. Âdetlerin çeşitli kaynakları olduğu gibi rastlantılardan da ortaya çıktığı bilinmektedir. Bazı âdetler oldukça durağan iken bazıları ise tam tersi değişken niteliktedir. Topluluklar bu âdetlere riayet ederek toplum yaşamını devam ettirmektedir. Biz de yaptığımız çalışmada Tahirü’l-Mevlevî’nin kaleme aldığı İstanbul’un Eski Âdetlerinden isimli eserini incelemeye çalıştık.
20. yüzyılın önemli şahsiyetlerinden birisi olan Tahirü’l-Mevlevî, bu eserinde yaşadığı yüzyıla ışık tutarak o dönemin kültürel yapısı hakkında bize bilgi vermektedir. Ayrıca günlük hayatta karşımıza çıkan olumsuzluklardan korunma yolları ve olumlu durumlar karşısındaki kutlamalar, hediyeleşmeler ile ilgili fikir sahibi olmamızı sağlamaktadır. Bazı öneriler, bugünkü bakış açısıyla anlaşılmayacak nitelikte olsa da zamanın şartları içinde düşünüldüğünde daha kabul edilebilir görünmektedir.
Bu çalışmada, “İstanbul’un Eski Âdetlerinden” adlı eseri Latin alfabesine aktarıp metinde bahsi geçen geleneklerin literatürdeki karşılıklarını bulmaya çalıştık. 25 alt başlıktan oluşan eser, bir çocuğun ilk oluşumundan okula başlamasına kadar geçen süreci gelenekler dâhilinde anlatmıştır. Çalışmamızda, bu geleneklerin kaynaklardaki karşılıkları bulunduktan sonra, son kısımda bir değerlendirme bölümüne yer verilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Âdet, Tahirü’l-Mevlevî, 20. Yüzyıl, çocuk, gelenek.
Abstract
Custom is a word which is originated from Arabic. In dictionaries, it corresponds to such as customary thing, habitual, ordinary. It is known that customs come into existence due to the fact that not only have various resources but also random. While some customs are fixed, others on the contrary are flexible. Societies sustain the society life with obeying these customs. We tried to review the work İstanbulun Eski Adetlerinden which was narreted by Tahirü'l Mevlevi.
Tahirül Mevlevi was one of the importan person in the 19th century and in this work he gives us information about cultural frame with casting light on his period. Also he provides to hold a view about protecting negative situations and celebrations of positive situations in our daily life. Although some suggestions are not clear at present, they are more acceptable when it is considered in that time conditions.
In this work, we translated the text into Latin alphabet and tried to find the equilavences of these customs. It consists of 25 subtitles and told the process of a boy's life from born to his first school years. In our work, after the the equilavences of these customs are found in resources evaluation part is placed in the last chapter.
Keywords
Custom, Tahirü’l-Mevlevî, 20. century, child, tradition.