• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE İSİMLERİ SIFAT YAPAN EKLERİN DURUMLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME VE YENİ BİR TERİM ÖNERİSİ
(AN ANALYSIS ON THE SITUATION OF ADJECTIVALIZATION SUFFIXES FROM NOUNS IN TURKEY TURKISH AND PROPOSAL OF A NEW TERM )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Yasin Şerifoğlu    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 6
Sayfa : 71-78


Özet
Genel olarak ekler, kelime bünyesinde görülen, tek başına anlamı olmayan ve kullanılmayan, bunun yanında sözlerle birleşerek ya anlam değiştirme ya da eklendiği söze diğer kelimelerle birlikte kullanılabilecek şekilde işleklik kazandıran görevli şekiller olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada; kaynaklarda daha çok isimden isim yapma veya sıfat olarak kullanılan vasıf isimleri yapma görevi üstlendiği belirtilen ve isimden isim yapan ekler başlığı altında tasnif edilen bazı eklerin, eklendiği sözlerin anlamlarında ortaya çıkan birbirleriyle ilişkili/ilişkisiz durum incelenmiş ve buna göre işlevleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca üstlendikleri görev dikkate alınarak bu eklerin genel ek tasnifi içindeki yerleri tespit edilip buna göre yeni bir adlandırmaya ihtiyaç olup olmadığı tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Türkçe, Yapım Ekleri, Sıfat-Fiil, Sıfat-İsim Ekleri.

Abstract
Suffixes, in general, are found in the bodies of words, and can be defined as functional forms which do not have meaning and cannot be used individually, however when they are attached to words they can either change meaning or rendering them suitable to be used with other words In the present study, the relevant/irrelevant situation of some suffixes which are said to function of derivation nouns form nouns and derivation of property nouns used as adjectives are classified under the title of suffixes derivating nouns from nouns has been analyzed in terms of meaning of the word to which they are attached. Their function has been determined according to the data. Moreover, the place of these suffixes in the general classification is tried to be determined and whether a new term for them is required has been debated.

Keywords
Turkish Language, Derivational Suffixes, Verbal Adjective, Verbal Noun Suffixes.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri