• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TANZİMAT HİKÂYE ve ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR
(Peddlers in the Stories and Novels of Tanzimat )

Yazar : Prof. Dr. Salih Okumuş  , B.Semiha Bahçeci  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 9
Sayfa : 71-84


Özet
Tanzimat devri hikâye ve romanlarında daha çok simitçi, börekçi, bozacı, dönerci ve eskici gibi sattıkları malın adı ile anılan seyyar satıcılar, günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Genellikle bağırarak satış yapmaya çalışan bu esnaf grubu, çoğunlukla kalabalık bölgeleri tercih eder. Müşterinin ayağına mal ve hizmet götürmesi bakımından sosyal yaşamda önemli bir yere sahiptir. Daha çok A. Mithat tarafından ele alınan seyyar satıcılar, Tanzimat hikâye ve romanlarında haklarında çeşitli bilgiler verilerek tanıtılmaya ve tasvir edilmeye çalışılır. Zaman zaman kişilikleri ve müşteri ile kurdukları diyalogla dikkati çekseler de, yaptıkları iş ve sattıkları ürünlerle öne çıkarlar. Bu çalışmada amacımız, satıcı, ürün ve müşteri ilişkileri bakımından seyyar satıcıları ele almaktır.

Anahtar Kelimeler
Tanzimat, Seyyar satıcı, Esnaf, Müşteri, Hikâye-Roman.

Abstract
In the stories and novels of the Tanzimat Era, peddlers known by the names of products which they sell such as simitçi, börekçi, bozacı, dönerci and eskici stil exist today. These artisan groups who usually try to sell these things by shouting often prefer crowded areas. It has an important place in social life in terms of taking goods and services to custumers. Peddlers who are explained by A.Mithat are tried to be portrayed and introduced by giving a variety of information about them in the stories and novels of Tanzimat. Although sometimes they attract by the personalities and dialogue, they stand out by their business and products. Our aim in this study is to consider peddlers in terms of vendor, product and customer relationships.

Keywords
Tanzimat, Peddlers, Tradesman, Customer, Story-Novel.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri