• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESKİ UYGURCA YAPA ‘TAMAMEN’ KELİMESİNİN KÖKENİ ÜZERİNE
(ON THE ETYMOLOGY OF OLD UIGUR YAPA ‘COMPLETELY’ )

Yazar : Doç. Dr. Erdem Uçar    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 9
Sayfa : 118-127


Özet
Türkçede, yeni kelimelerin ortaya çıkış yollarından biri de sözlükbirimleşmedir (lexicalization). Sözlükbirimleşmede ‘yeni sözlükbirime uyarlama’ ve ‘dilbilgisi üretim kurallarının dışına çıkma’ süreci sözkonusudur. Sözlükbirimleşmenin neticesinde meydana gelen yeni kelime, yapım ekleriyle meydana getirilen kelimelerden farklılık gösterir, zira sözlükbirimleşme sürecinde ortaya çıkan ek artık donmuş ve kalıplaşmış bir ektir. Ek kalıplaşması olayı (frozen) kelime yapımından ziyade kelimenin kökeninin açıklanması noktasında önemlidir. Uygurca ‘(her şeyi) kaplamak, kapsamak, birleştirmek’ anlamındaki yap- fiilinden ünlü zarffiil eki -A’nın sözlükbirimleşmesiyle yapa ortaya çıkmış olmalıdır. Eski Türkçenin hazırlanacak sözlüklerine yapa’nın eklenmesi doğru olacaktır.

Anahtar Kelimeler
Etimoloji, Uygurca, yapa ‘tamamen’, sözlükbirimleşme.

Abstract
The lexicalization is a way of word formation in Turkish. This process is considered as “adoption into the lexicon’’ and ‘‘falling outside the productive rules of grammar”. Lexicalized words differ from words with productive suffixes, so lexicalized words have petrified or frozen suffixes. The frozen suffixes are very important on account of etymological explanations. Uigur yapa is derived from yap- ‘to cover (all); to stick (all) together’ by frozen vowel converb suffix -A. Old Turkic yapa must be inserted to forthcoming Old Turkic dictionaries.

Keywords
Etymology, Uigur, yapa ‘completely’, lexicalization

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri