• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TÜRK DİLLERİNDE TEKRARLARIN OLUŞUMU VE GÖREVİ (“KİTABİ-DEDE KORKUT” METNİ ÜZERİNE TAHLİLLER)
(FORMATION AND DUTIES RATING AGAIN IN TURKISH LANGUAGE )

Yazar : Dr. Metanet Emrahova    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 13
Sayfa : 233-240


Özet
Makale Türk Dilinde çok kullanılan tekrarların oluşumunu araştırmaktadır. Araştırmada, daha çok “Kitabi-Dede Korkut” destanından faydalanmışız. Mekalede tekrarların eski çağlarda söz-kelimenin büyü gücü ile olan ilişkisi incelenmektedir. Destan yaratıcılığında karşılaştığımız tekrarlar da didaktik metinlere yansıyordu. Destanlarda majik-büyü karakterli tekrarlara rağmen gnomik-didaktik karakterli tekrarlar da mevcutdur. Destan oluşumunda karakterik olan tekrarlardan bazıları destanda mevcut çeşitli bölümleri bir-birine birleştirmek işlevine sahipdir.

Anahtar Kelimeler
Türk Dili, Tekrar, Oluşum, Genezis, Fonksiyon, Görev, Dede Korkut Destanı, Mitoloji, Büyü

Abstract
The artıcle was belong to the genesis of Turkish Language repeats. The research book is given samples from the texts of the Dede Korkut . The repetations talks about the magic meaning of the word in the ancient times. The repetitions we encountered in epic creativity were reflected in didactic texts. Despite the repetitions of the epic, there are also the repetitions of the gnomik-didactic character. Some of the repetitions that are characterized in the formation of the saga have the function of combining various parts of the saga into one.

Keywords
Turkish language, again, formations, genezis, functions, duties, Dede Korkut epic, myth, magic

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri