• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

KÜRESELLEŞME SÜRECİ İÇERİSİNDE KOSOVA’DA ARNAVUTÇA VE ARNAVUTÇA’DA TÜRKÇE KELİMELER
(ALBANIAN WORDS AND TURKISH WORDS IN ALBANIAN LANGUAGE IN KOSOVO, DURING THE PROCESS OF GLOBALIZATION )

Yazar : Prof. Dr. Ergin Jable  , Esat Kelmendi, Cevdet Şanlı  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 16
Sayfa : 42-55


Özet
Küreselleşme süreci içerisinde dünya üzerinde tüm değerler hızla değişirken, küreselleşme ismi altında milletlerin veya toplumların değerleri asimile edilip kaybettirilmektedir. Küreselleşme hukuk tanımayarak milletlerin kimliklerini, milli değerlerinin düzenini bozarak işgal mekanizması gibi ortaya çıkmaktadır. Toplumsal kuralların sadece kağıt ya da masa üzerinde kalması, insan hayatını düzenlemek yerine insan hayatına hitap dahi etmediğini, soyut hukuk denilen sistemlerine eleştirel bir bakış açısı bile getirmediğini görüyoruz. Hukuk sistemlerinin etkin olmadığından şikayet edebilmek için önce kuralların yaşam biçimlerine uygun konulması gerekir. Tabii hukuk kuralları ile pozitif hukuk kuralları arasındaki o derin uçurumu da ifade etmek gerekir. Toplumların kurallara biat edebildiği, kuralların toplumlara nizam getirebildiği yarınlara örnek teşkil edebilecek nitelikte en ufak bir kelime dahi olsa toplumlar kendi değerlerini savunup küreselleşmeye boyun eğmemeli, bu küreselleşme işgaline geç olmadan kendi değerlerini kurban etmemelidirler.

Anahtar Kelimeler
Küreselleşme, Kosova, Arnavutlar, Türkçe, Kültür,

Abstract
In the process of globalization while values all over the world are changing , the values of nations or societies are being assimilated and getting lost under the name of this process. Globalization emerges as an occupation mechanism by disrupting the order of national values and the national identities by superseding the law. When social rules remain only on a paper, instead of structuring human lives we see that they do not even apply to it and nor do they bring about a criticism to the system which is called the abstract law. To be able to criticize the ineffectiveness of the system of law, firstly the rules should be applicable to the lifestyles they were made for. The enormous difference between the natural and positive law should be mentioned as well. The societies should protect their values from the globalization and they should not sacrifice their values to the occupation of globalization before it is too late. Instead, the societies should strive for protecting their values through systems that should be exemplary for tomorrow, where law can bring order to the society and the society can adhere to the law.

Keywords
Globalization, Kosova, Albanian, Turkish, Culture,

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri