• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

AHMET HAMDİ TANPINAR'IN İMZASIZ YAZILARI
(THE UNSIGNED ARTICLES OF AHMET HAMDI TANPINAR )

Yazar : Prof. Dr. İbrahim Şahin    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2021
Sayı : 24
Sayfa : 1-32


Özet
Öz Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962) modern Türk edebiyatının tanınmış şair, romancı, edebiyat tarihçisi, denemeci, çevirmen ve hikâyecilerindendir. Günümüzde birçok edebiyat araştırmacısı Tanpınar’la ilgili incelemeler neşretmiştir. Ancak Tanpınar’ın imzasız yazılarının olduğu bilinmemektedir. Aşağıdaki makalede Tanpınar’ın günümüzde bilinmeyen bazı imzasız yazıları incelenmektedir. Tanpınar’ın imzasız yazıları incelenirken, onun edebi ve siyasi fikirleri, aynı zamanda biyografisi göz önünde tutulmuştur. Bilindiği gibi Ahmet Hamdi Tanpınar 1943-1946 yılları arasında milletvekilliği yapmıştır. Onun yakın arkadaşı, şair ve piyes yazarı, Ahmet Kutsi Tecer (1901-1967) 1941 yılında Ankara’da yayımlanmaya başlanan Ülkü Mecmuası’nın idarecisi olunca Tanpınar da bu dergide yazılarını yayımlamaya başlar. Bilindiği gibi onun bazı şiirleri, hikâyeleri ve Mahur Beste adlı romanı bu dergide yayımlanmıştır. Fakat Ülkü Mecmuası’nda Tanpınar’ın imzasız yazılar yayımladığı bugüne kadar bilinmemektedir. Biz Tanpınar’dan kalan belgeleri incelerken, müsveddelerin birinde onun Ülkü’de imzasız yazılar yayımladığını ifade eden bilgilere rastladık. Bu sebeple Ülkü Mecmuası’nın bütün sayılarını inceledik. Tanpınar’ın diline yakın bulduğumuz imzasız yazıların hangilerinin ona ait olduğunu tespit ettik. Sonuç olarak, Ülkü’de Tanpınar’ın imzasız olarak yayımladığı on iki yazı bulunmaktadır. Ayrıca Tanpınar’a ait olup olmadığından emin olamadığımız başka imzasız yazılar da vardır.

Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, Tanpınar’ın yazıları, Ülkü Mecmuası, Ülkü Mecmuası ve Tanpınar, İsmet İnönü ve Tanpınar, Milliyetçilik ve Tanpınar, Nationalism and Tanpınar, Politika ve Tanpınar, İmzasız yazılar

Abstract
Abstract Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962) is a well-known poet, novelist, literary historian, essayist, translator and story writer of modern Turkish literature. Today, many literature researchers have published studies on Tanpınar. However, it is not known that Tanpınar has unsigned articles. In the following article, some of Tanpınar's unsigned articles, which are currently unknown, are examined. While examining Tanpınar's unsigned writings, his literary and political ideas as well as his biography were taken into consideration. As it is known, Ahmet Hamdi Tanpınar was a deputy between 1943-1946. His close friend, poet and playwright, Ahmet Kutsi Tecer (1901-1967), became the director of the Ülkü Magazine, which was started to be published in Ankara in 1941, and Tanpınar started to publish his articles in this magazine. As is known, some of his poems, stories and his novel Mahur Beste have been published in this magazine. However, it is not known that Tanpınar published anonymous articles in the Journal of Ülkü. While we were examining the documents left by Tanpınar, we came across information in one of the manuscripts stating that he published unsigned articles in Ülkü. For this reason, we examined all the issues of the Ülkü Journal. We determined which of the unsigned articles that we found close to Tanpınar's language belonged to him. As a result, there are twelve articles published by Tanpınar without signature in Ülkü. In addition, there are other unsigned articles that we are not sure whether they belong to Tanpınar or not.

Keywords
Keywords: Ahmet Hamdi Tanpınar, Tanpınar's writings, Ülkü Magazine, Ülkü Magazine and Tanpınar, İsme

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri