• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TÜRKİYE ETNOBOTANİĞİ İÇİNDE HEM AZALAN HEM DE MARKALAŞMA YOLUNDA BİR ÜRÜN: SÜPÜRGE
(A PRODUCT IN TÜRKİYE’S ETHNOBOTANY THAT IS BOTH DECREASING AND ON THE WAY OF BRANDING: BROOM )

Yazar : Dr. Güven Şahin    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 11
Sayı : 32
Sayfa : 78-99


Özet
Türkiye, zengin coğrafi çeşitliliği sayesinde bir o kadar da zengin bir etnobotanik değere sahiptir. Örücülük işleri de etnobotanik ürünler içerisinde akla gelen ilk zanaat ürünlerini teşkil etmektedir. Türkiye’de bu alanda sepetçilik başta olmak üzere hasır örücülüğü, urgancılık gibi bitkisel ürünlerle yapılan zanaat faaliyetlerinde kayda değer bilgi birikimi mevcuttur. Bu grupta yer alan süpürgeler ise çeşitli bitkisel malzemelerle ortaya konan bir temizlik gereci ve de süs eşyasıdır. Çalışma konumuz olan tel/yassı süpürgeler, Türkiye’de de yetiştiriciliği yapılan süpürgeotundan (Sorghum bicolor) elde edilmektedir. Geçmişte çok daha geniş bir ekiliş alanı olan süpürgeotu, günümüzde Balıkesir, Sakarya, Edirne ve lokal ölçekte birkaç ilde daha yetiştirilmektedir.

Anahtar Kelimeler
Süpürge, süpürgeotu, Sorghum bicolor, etnobotanik, Edirne, Sakarya, Kültür Coğrafyası

Abstract
Türkiye has such a rich ethnobotanical value thanks to its rich geographical diversity. Knitting works, on the other hand, constitute the first craft products that come to mind among ethnobotanical products. In Türkiye, a significant accumulation of knowledge in craft activities made with herbal products such as basketry in particular, wicker knitting and rope making is available. Brooms in this group, on the other hand, are cleaning tools and ornaments made with various herbal materials. Straw brooms, which are the subject of our study, are obtained from heather (Sorghum bicolor), which is also grown in Türkiye. In the past, heather, which had a much larger cultivation area, is now grown in Balıkesir, Sakarya, Edirne and a few other provinces on a local scale.

Keywords
Broom, broomcorn – sorghum, Sorghum bicolor, ethnobotany, Edirne, Sakarya, Cultural Geography

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri