• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

HİKÂYET-İ DÎNİYYE VE ESERDEKİ MİTOLOJİK TASVİR ÜZERİNE
(HİKÂYET-İ DÎNİYYE AND ON THE MYTHOLOGICAL DEPICTION IN THE WORK )

Yazar : Tuba Betül Acar    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 11
Sayı : 33
Sayfa : 221-233


Özet
Hikâyet-i Dîniyye, Ankara Milli Kütüphane’de yer alan Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz B 76 demirbaş numarasına kayıtlıdır. Eserin yazarı ve yazılış tarihi bilinmemektedir. Ancak yapılan dil incelemesi sonucunda Batı Türkçesinin ilk evresini oluşturan Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait olduğu kanıtlanmıştır. 87 varaktan oluşan eserde, 98 dini hikâye yer almaktadır. Dil özelliklerinin yanı sıra söz varlığına katkı sağlayacak kullanımlar da mevcuttur. Tematik olarak dini bir eser olsa da bir hikâyede yer alan mitolojik tasvir dikkat çekicidir. Hikâyede yeryüzü yaratıldıktan sonra yeryüzünü görmeye gelen bir meleğin, cennetten gönderilen kırk bin boynuzlu ve ayaklı bir öküzün, öküzün de yine cennetten gönderilen Lusiya adında bir balığın üzerinde durmasını anlatan bir tasvir yer almaktadır. Bu hikâyeyi dikkat çekici ve incelenebilir kılan özellikler ise şöyledir: Hikâyeye sahabelerden rivayet olduğunu belirtilerek başlanması, İslam dinine ait unsurlara yer vermesi ve hikâyede yer alan tasvirin benzer örneklerine ve minyatürlerine farklı yazılı kaynaklarda da karşımıza çıkmasıdır. Yapılan incelemeler ve karşılaştırmalar sonucunda; bu hikâyede yer alan tasvirde İslamî bir etki ve değişim görülmektedir.

Anahtar Kelimeler
Hikâyet-i Dîniyye, Türk Mitolojisi, Mitolojik Unsurlar, Öküz, Balık

Abstract
Hikâyet-i Dîniyye is registered to in the National Library Manuscripts Collection 06 Mil Yz B 76 inventory number in the National Library of Ankara. The author and date of writing of the work are unknown. However, as a result of the language examination, it has been proven that it belongs to the Old Anatolian Turkish period which constitutes the first stage of Western Turkish. The work, consisting of 87 leaf, contains 98 religious stories. In addition to language features, there are also uses that will contribute to vocabulary. Although it is thematically a religious work, the mythological depiction contained in a story is remarkable. In the story, there is a depiction of an angel who came to see the earth after the earth was created, an ox with forty thousand horns and feet sent from heaven, and the ox standing on a fish named Lusiya, also sent from heaven. The features that make this story remarkable and studyable are as follows: The story begins by stating that it is narrated from the companions, includes elements belonging to the Islamic religion, and similar examples and miniatures of the depiction contained in the story also appear in different written sources. As a result of the examinations and comparisons made; there is an Islamic influence and change in the depiction in this story.

Keywords
Hikâyet-i Dîniyye, Turkish Mythology, Mythological Elements, Ox, Fish

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri