• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

İbn Sînâ’nın Kitâbü’ş-Şifâ’sındaki “Cevâmiu İlmi’l-Mûsîkâ” Bölümü ile Salih Zeki Bey’in Hikmet-İ Tabîiyye-İ Umûmiyyeden Mebhâs-ı Savt’ındaki “Mûsikî Sesleri” Bölümünün Mûsikî Nazariyatı Açısından Mukayeseli İncelenmesi
(A Comparative Review of “Cevâmiu İlmi’l-Mûsîkâ” (Complete Works on Music Theory) part of Avicenna’s Kitâbü’ş-Şifâ (The Book of Healing) and “Mûsiki Sesleri” (Sounds of Music) part of Salih Zeki Bey’s Hikmet-i Tabîiyye-i Umûmiyyeden Mebhâs-ı Savt (Matter of Sound in Knowledge of General Nature) Based )

Yazar : Prof. Dr. Ferdi KOÇ  , Ayşegül Baltürk Başar  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 11
Sayı : 33
Sayfa : 1-11


Özet
Araştırmamız İbn Sînâ'nın Kitâbü'ş-Şifâ adlı eserindeki "Cevâmiu İlmi'l-Musîka" bölümü ile Salih Zeki Bey'in Hikmet-i Tabîiyye-i Umûmiyyeden Mebhâs adlı eserindeki "Müzik Sesleri" bölümünün müzik teorisi açısından karşılaştırmalı bir çalışmadır. Yazarların bir diğer ortak paydası da kendi zamanlarında matematik ve astronomi alanlarında öncü olmalarıdır. Çalışmamızda hem İbn Sina'nın müzik teorisinde yararlandığı Yunan müziği teorisi hem de daha sonraki dönemde Kindi ve Fârâbî gibi müzik bilginlerinin teorik çalışmalarına yaptığı katkılar, kendi müzikal düşünce ve teorisi ele alınacaktır. Ancak günümüzde kullanılan sistemin müziği temelinde önemli bir yer tutan Rauf Yekta Bey'in getirdiği ses düzenine katkı sağlayan Salih Zeki Bey'in eserindeki “Müzikal Sesler” bölümü ve sahip olduğu eser Bu alanda ses fiziği boyutunda yapılan çalışmalar, Salih Zeki Bey'in Mebhas-ı Savt adlı eserinde ses fiziği alanında incelenecektir.

Anahtar Kelimeler
Müzik Bilimleri, Ses Fiziği, Mûsiki Sesleri, İbn Sina, Salih Zeki

Abstract
In the research, the "Cevâmiu İlmi'l-Musîka" section in Ibn Sinâ's work Kitâbü'ş-Şifâ and the "Music Sounds" section in Salih Zeki Bey's Mebhâs-ı Savt were also examined in terms of musical theory. It is understood that while writing Avicenna's work, together with Greek philosophers such as Pythagoras, he wrote works on the musical theory of his predecessors such as Al-Kindi and Fârâbî, and also benefited from the works of music scholars. Salih Zeki Bey, on the other hand, gave place to the sound physics theories of the period in terms of general content and important representatives of these from foreign sources. In the subject of musical sounds, he handled the existing theory individually from the perspective of a physicist and revealed his inferences. However, it should be noted here that Rauf Yekta Bey and his theory definitely had an impact on Salih Zeki Bey.

Keywords
Music Sciences, Acoustics, Sounds of Music, Avicenna, Salih Zeki

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri