• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ÖZBEKISTAN'DA NÜFUS SORUNLARI ARAŞTIRMASI
(RESEARCHING THE DEMOGRAPHIC PROBLEMS OF UZBEKISTAN )

Yazar : Doç. Dr. Rahimjon Yusupov    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2013
Sayı : 1
Sayfa : 53-64


Özet
Makalede konunun amaçları, hedefleri ve tarihsel demografi tanımlanmaktadır. Özbekistan'da tarihçilik, tarihsel demografi sorunları yeniden araştırılmaktadır. Aynı zamanda, demografik sorunlar ve onların kaynakları derin bir araştırma sürecinden geçirilmektedir. Makalede XX yüzyıllın ikinci yarısı ve XXI yüzyılın başında Özbekistan’ın demografik süreçlerinin araştırılmasının kuramsal ve yöntemsel esasları tahlil edilmektedir. Yazar, tarih yazımı yorumunda, demografik gelişimin kısaca tarih yazımını açıklamaktadır. Sosyal kaynakların, demografik grupların, süreçlerin ve tarihsel sorunların incelendiği bir çalışmadır. Sonuç olarak çalışmada, Özbekistan demografik süreçlerinin ve araştırma yöntemlerinin incelenmesi sonucu elde edilen tarih yorumunun bulguları ve önerileri özetlenmektedir. Genel olarak, çalışma, tarihsel bilgi sisteminde ayrı bir bilim olarak tarihsel demografi konulu ve amaçlı çalışmalar hakkında çeşitli soruları vurgulamaktadır. Makalede XX yüzyıllığıin ikinci yarısı ve XXI yüzyıllığın başında Özbekistan’ın demografik süreçlerin arıştırmasın kuramsal ve yöntemsel esasları tahlil ediliyor. Yazar, tarihyazımı yorumuda, demografik gelişimi kısaca tarihyazımı yorumuda açıklamaktadır. Sosyal kaynakları ve demografik gruplarını ve süreçlerini, tarihsel sorunları inceliyor. Sonuç olarak Özbekistan demografik süreçlerin çalışma yöntemlerini geliştirmek alınmasının tarih yorumu oluşturulan bulguları ve önerileri özetler. Genel olarak, çalışmanın tarihsel bilginin sisteminde ayrı bir bilim olarak tarihsel demografi konu ve amaçları hakkında soruları vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler
Özbekistan, Nüfus, Tarih, Demografik

Abstract
The article explains the relevance of the topic, defines goals, objectives of historical demography. The work paper is devoted studying the problems of historiography of historical demography in Uzbekistan. And also, on a wide range of literature and sources are studied the problems of demographic processes. In the work researched the theoretical and methodological foundations of the studying demographic processes of the second half of the XX -th and beginning of the XXI - th century. The author briefly illustrates the demographic development in terms of historiography review, shows the sources of social - demographic groups and analyzes the historical problems of demographic processes. In conclusion, are summarized the obtained results and formed recommendations of historiography review about improving the methods of studying of demographic processes in Uzbekistan. In general, the article answers common questions about the subject and the problems of historical demography as a separate science in the system of historical knowledge.

Keywords
Uzbekistan, Population, History, Demography

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri