• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

YENİ BİR İHTİLÂC-NÂME METNİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
(EVALUATIONS ON A NEW İHTİLÂC-NÂME TEXT )

Yazar : Arş. Gör. Kadim Polat    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 14
Sayfa : 127-144


Özet
Geleceğe dair kuşku, merak ve meçhul olanı öğrenme gayesi, yaradılıştan bu yana insanoğlu için ciddi bir sorunsal olmuştur. Bu sorunsalı aşıp geleceğe dair bilinmezleri keşfetme ve hayatına bu doğrultuda yön verme arzusu neticesinde insanlar, yüzyıllar boyunca nesne, yiyecek ve içecek; ya da seğiren beden uzuvları aracılığıyla meçhul olanı öğrenmeye yönelik adımlar atmıştır. Gaybî ilimlerin toplumların günlük yaşayışında yarattığı bu hükümranlık, edebi metinlere de intikal etmiş ve bunun sonucunda mensur ya da manzum şekilde; müellifi bilinen veya müelliften yoksun olan birçok metin kaleme alınmıştır. Bunun en bilinen örneklerinden biri, kültürümüze seğir-nâme ya da ihtilâc-nâme adlarıyla yerleşen ve vücuttaki uzuvların seğirmesi neticesinde geleceğin yorumlanması olarak tarif edilen fal türüdür. Çalışmamız, Digital Vatican Library’de Borg.turc.79 koduyla yer alan ve seğirmelere dair bilgiler içeren İhtilâc-nâme başlıklı metnin yazıçevrimini yapıp dönemi içindeki önemini belirtmek amacıyla kaleme alınmıştır. Toplam 137 seğirmeye yer verilen eserde seğiren uzuvlar ve gelecekle ilgili tahmin edilen sonuçlar, metnin yazıçevrimi yapılmadan önce tablo halinde sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler
seğir-nâme, ihtilâc-nâme, uzuvlar, gelecek, merak

Abstract
Being sceptical about the future, curiosity and the aim of learning the unknown have been seriously problematic for the human race since the creation. As a result of overcoming this problem and having desire to find out the unknown pertaining to the future and to shape their life in this direction, people had taken steps in order to find out the unknown through object, food and drink or twitching body parts for centuries. The empery created by sciences of unknown in the daily life of societies was transferred to the literary texts and as a consequence of this, there were several texts put down on paper in prosaic or poetic form whose writers were either known or unknown. One of the most known examples of this situation is a kind of fortune-telling that has settled in our culture by going under the names of seğir-nâme or ihtilâc-nâme and that has been described as interpretation of the future through looking at the twitching of the body parts. Our study has transliterated the text titled as İhtilâc-nâme that is located in Digital Vatican Library with the code of Borg.turc.79 and contains information regarding twitches, and has been put down on paper for the purpose of emphasizing of the importance this text within its period of time. In 137 works in total mentioning about the twitch, the estimated results related to twitching body parts and future are presented as tabular before the transliteration of the text.

Keywords
seğir-nâme, ihtilâc-nâme, body parts, future, curiosity

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri