• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

SOVYET REJİMİNİN II. DÜNYA SAVAŞI DÖNEMİ KIRGIZ EDEBİYATINA VE ÖSKÖN DANİKEYEV’İN HİKÂYELERİNE ETKİSİ
(SOVIET REGIME II. THE EFFECT OF THE WORLD WAR ON KYRGYZ LITERATURE AND THE STORY OF ÖSKÖN DANİKEYEV )

Yazar : Emrah Altıok    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 15
Sayfa : 235-246


Özet
Hayatın içinden bir olayı aramak yerine, güzel bir düşünceyi aramak gerekir. Eğer güzel bir düşünce bulunursa, arkasından bir olayı getireceği bellidir. Öskön Danikeyev, hayatı doğru anlayan ve kalbiyle seven, onun en önemli anlamını net olarak ve dengeye koyarak bakabilen, hayatın doğasını bilen ve eserlerine yansıtan yazardır. Öskön Danikeyev, nesneleşen dünyada kendi oluşunu gerçekleştirmiş, geçmişi şimdileştirerek milletin sesine kulak vermiş, milli bilinci uyanık tutmaya çalışmıştır. Danikeyev, aydın bir bilinçle kendi değerlerinden uzaklaşan halka, anavatana olan sevgi ve milliyetçilik duygusunu katmıştır. 1941-1945’te Nazi Almanya’sı ile müttefikler ve Sovyetler Birliği arasındaki savaş Rusya’da ve Kırgızistan dâhil Eski Sovyetler Birliği’ne dâhil ülkelerde Büyük Vatan Savaşı olarak adlandırılmaktadır. Savaş döneminde yazar, şair, ressam ve oyuncular genellikle savaşla ilgili konulara odaklandılar. Kırgız yazarları da eserlerinde cephe ve cephe gerisindeki olayları yansıttılar. Savaştan sonraki on yıllık süreçte SSCB’deki değişim ve gerek idari gerekse refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte eğitimde bilimde ve kültürde çok önemli başarılar elde edildi. Bu gelişme Kırgız kültüründe de önemli gelişmelere sahne oldu. Bu çalışmada, Sovyet rejiminin Kırgız Edebiyatına ve Öskön Danikeyev’in öykülerine etkisi incelenmeye çalışılmıştır

Anahtar Kelimeler
Sovyet Rejimi, Kırgız Edebiyatı, Öskön Danikeyev, Hikâyeler

Abstract
Instead of searching for an event in life, you need to look for a beautiful thought. If a beautiful thought is found, it is obvious that it will bring an event. Öskön Danikeyev is a writer who understands life and loves him with heart, who can see his most important meaning clearly and in balance, who knows the nature of life and reflects it in his works. Öskön Danikeyev realized his own existence in the objectified world, heed the voice of the nation by reviving the past and tried to keep the national consciousness awake. Danikeyev added the feeling of love and nationalism to the homeland, which moved away from its own values with an enlightened consciousness. In 1941-1945 the war between Nazi Germany and the allies and the Soviet Union was called the Great Patriotic War in Russia and in the former Soviet Union, including Kyrgyzstan. During the war, writers, poets, painters and actors often focused on war-related issues. Kyrgyz writers also reflected the events behind the façade and the façade. During the decade after the war, the USSR and the rise in both administrative and welfare increased the number of achievements in science and culture. This development also witnessed important developments in Kyrgyz culture. In this study, the effects of the Soviet regime on the Kyrgyz literature and the stories of Öskön Danikeyev have been studied.

Keywords
The Soviet Regime, Kyrgyz Literature, Öskön Danikeyev, Stories

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri