• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

SÂFÎ BABA VE DÎVÂNI ÜZERİNE
(ON THE SÂFÎ BABA AND HIM DÎVAN’S )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Timuçin Aykanat  , Prof. Dr. Selami Ece  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 19
Sayfa : 278-290


Özet
Sâfî Baba, XVIII. yüzyılın ikinci yarısıyla XIX. yüzyılın ilk çeyrek diliminde yaşamış bir klasik Türk şairidir. Edebiyatımızda, Sâfî mahlaslı on bir şaire rastlanmaktadır. Sâfî Baba, bu on bir şairden biri değildir. Ne yazık ki; Sâfî Baba’nın hayatına dair edebiyat tarihi ve tezkirelerde de bir bilgi yoktur. Onu gündeme taşıyan yegâne eseri Dîvân ıdır. Dîvân’ından elde edilen bilgilere göre, Sâfî Baba Bektaşî ve İşrakî bir şairdir. O, bir hikmet şairi olmakla birlikte; Sebk-i Hindî’den de etkilenmiştir. Şairane hayatını, Rumeli, İstanbul ve Uşak gibi yerlerde geçirmiştir. Tayyar Mahmud Paşa’nın kâtibi bulunan Sâfî Baba, en az üç dilen bilen eğitimli bir kimlik olarak; son dönem Osmanlı şiirinin seçkinlerinden olmuştur. Sâfî Baba’nın eksiksiz tanıtımı ve Dîvân’ın biçim-içerik serüvenini paylaşan söz konusu yazı, Sâfî Baba ve Dîvân’ını güncellemektedir.

Anahtar Kelimeler
Sâfî Baba, Sâfî Dîvânı, Bektaşî ve İşrakî, Sebk-i Hindî, Tayyar Mahmud Paşa.

Abstract
Sâfî Baba, XVIII-XIX. He is a classical Turkish poet who lived in the first quarter of the XIXth century. In our literature, there are eleven poets with the pseudonym. Sâfî Baba is not one of eleven poets. Unfortunately; There is no information about the life of Sâfî Baba in literary history and tezkires. His only work on the agenda is Divan. According to the information obtained from Dîvân, Safi Baba is a Bektashî and Ishrakî poet. Although he is a poet of wisdom; He was also influenced by Sebk-i Hindî. He spent his poetic life in places such as Rumeli, Istanbul and Usak. Sâfî Baba, the clerk of Tayyar Mahmud Pasha, is a trained identity who speaks at least three languages; was one of the elite of the last period of Ottoman poetry. This article, which shares the complete introduction of Sâfî Baba and the form-content adventure of Dîvân, updates Sâfî Baba and Dîvân.

Keywords
Sâfî Baba, The Dîvân of Sâfî, Bektashî and Israkî, Sebk-i Hindî, Tayyar Mahmud Pasha.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri