• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

AHMET HAMDİ TANPINAR’IN BURSA’DA ZAMAN ŞİİRİNDE ESTETİK YARGI
(AHMET HAMDI TANPINAR’S IN BURSA’DA ZAMAN POETRY AESTHETIC JUDGMENT )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi M. Halil Sağlam    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 18
Sayfa : 153-166


Özet
Sanat eseri, estetik bir objeden estetik haz alan bir sanatçının bu hazzını estetik yargıya dönüştürmesiyle ortaya çıkar. Estetik yargıda sanatçı ve obje arasında çıkarsız bir ilişki vardır. Sanatçı öncelikle estetik haz aldığı objeye yönelir. Objede kendisini bulan sanatçı onu iyi, yüce, güzel veya hoş gibi sıfatlarla tanımlar. Sanatçının estetik hazzı ve beğeni yargısı zihinsel bir süreç sonucunda gerçekleşir. Estetik yargı, bu zihinsel sürecin tamamlayıcısıdır. Tanpınar’ın Bursa’da Zaman şiiri, estetik hazzın estetik yargıya dönüşüm sürecini anlatan bir eserdir. Eserde, estetik hazzın kaynağı Bursa’dır. Şiirin dış yapısını planlayan ona edebî, felsefi ve estetik değer katan estetik yargıdır. Estetik yargı, bu anlamda şairin bilgi, birikim ve tecrübelerinin karşılığıdır. Şair, öncelikle Bursa’dan estetik bir haz alır. Bu hazzını beğeni yargısıyla tanımlar. Bu çalışmanın temel amacı, Bursa’da Zaman şiiri örneklemiyle sanat eserlerinin sanatçının zihninde ortaya çıkış sürecini açıklayarak bu konuda daha önce yapılan çalışmalara katkı sağlamaktır. Çalışmada çıkan sonuca göre Bursa’da Zaman şiiri Tanpınar’ın estetik yargısını sembolize etmektedir.

Anahtar Kelimeler
Estetik yargı, Tanpınar, Bursa’da Zaman

Abstract
The work of art, aesthetic aesthetics of the pleasure of the aesthetic aesthetics of the artist with the conversion emerges. In aesthetic judgment there is an indifferent relationship between the artist and the object. The artist firstly deals with the object of aesthetics. The artist who finds herself in the object describes her with adjectives such as good, sublime, beautiful or pleasing. The artist's aesthetic pleasure and taste judgment occurs as a result of a mental process. The aesthetic judgment is the complement of this mental process. Knowledge, accumulation and skills are needed to make aesthetic judgment.Hamdi Tanpınar’s Poem Bursa’da Zaman is a work describing the process of transformation of aesthetic pleasure into aesthetic judgment.The source of aesthetic pleasure in poetry is Bursa. The external structure of the poem is aesthetic judgment which adds literary, philosophical and aesthetic value to it. In this sense, the aesthetic judgment corresponds to the knowledge, accumulation and experience of the poet. The poet, receives an aesthetic pleasure from Bursa. He, describes this pleasure in a judgment of taste. The main purpose of this study is to contribute to the studies done on this subject by explaining the process of emergence of art works in the mind of the artist in Bursa with the time poem sample. As a result of the study, it was determined that the Bursa’da Zaman poetry was written with aesthetic pleasure, taste and aesthetic judgment process in Bursa. As a result of the study, The result of the study is that: In Bursa’da Zaman poem symbolizes the aesthetic judgment of Tanpınar.

Keywords
aesthetic judgment, Tanpınar, Bursa’da Zaman.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri