• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

HASAN KAYIHAN’IN “UYANMAK” ROMANINDA ARGO, ESKİ DİL, HALK DİLİ, HAKARET, KABA KONUŞMA VE TEKLİFSİZ KONUŞMA SÖZLERİ
(SLANG, OLD LANGUAGE, PUBLIC LANGUAGE, CUSS WORDS, RUDE SPEECH AND OFFERLESS SPEECH IN HASAN KAYIHAN'S NOVEL “UYANMAK” )

Yazar : Gülten YENER    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 21
Sayfa : 315-332


Özet
Bu çalışma, Türk romanının yakın dönem yazarlarından Hasan Kayıhan’ın Uyanmak romanındaki “argo’’, “eski dil’’, “halk dili”’, “hakaret” “kaba konuşma” ve “teklifsiz konuşma”, sözlerini kapsayan bir söz varlığı çalışmasıdır. Bu özel sözler yardımıyla yazarın bu romandaki üslûbunun belirlenmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. İnceleme sırasında önce romanda bu altı kategoriye girdiği düşünülen sözler belirlenmiş, daha sonra bunların bu kategorilere girip girmediği kontrol edilmiştir. Bu işlemde başta Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlük’ ü olmak üzere Türkiye Türkçesinin çok bilinen sözlükleri, bu kategorilerle ilgili alan sözlükleri ve diğer kaynaklar kullanılmıştır. Çalışma sonunda yazarın bu tür sözleri bu romanda yoğun bir şekilde kullandığı ve bunların eserde sıklık sırasına göre “halk dili”, “eski dil”, “argo”, “kaba konuşma”, “hakaret” ve “teklifsiz konuşma” şeklinde sıralandığı görülmüştür. Eserde bu altı kategoriye giren toplam 322 söz tespit edilmiştir. Böyle sözlerin eserde bu denli çok olması, yazarın sıradan insanları konu almakla yetinmeyip onların söz dağarcığını da eserine yansıtarak daha gerçekçi bir roman yazmayı hedeflediğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler
Hasan Kayıhan, Uyanmak, roman, argo, eski dil, halk dili, hakaret, kaba konuşma, teklifsiz konuşma.

Abstract
This article studies a vocabulary that includes the words "slang", "old language", "public language", "cuss words", "rude speech" and "offerless speech" in the novel of one of the recent Turkish writers Hasan Kayıhan's “Uyanmak”. With the help of these special words, it is aimed to contribute to the determination of the author's style in this novel. During the study, the words that were thought to fall into these six categories were determined in the novel, and then it was checked whether they entered these categories. In this study were used well-known resources in this field, including well-known Turkish dictionaries as the Dictionary of Turkish Language Institute field and other resources related to these categories. At the end of the study, it was observed that the author used such words intensely in this novel and that they were listed as “public language”, “old language”, “slang”, “rude speech”, “cuss words” and “offerless speech” in the order of their frequency. A total of 322 words in these six categories were identified in the work. The fact that such words are so many in the work shows that the writer aims to write a more realistic novel by reflecting their vocabulary to his work, not just to deal with ordinary people.

Keywords
Hasan Kayıhan, Uyanmak , novel, slang, old language, public language, cuss words, rude speech, offer

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri