• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

MEKTUPLARDA ARANAN ŞEFKAT: SELİM İLERİ’NİN ELİMDE VİYOLETLER/BEKLENEN SEVGİLİ ROMANININ YAPI VE İÇERİK TAHLİLİ
(COMPASSION SOUGTH IN LETTERS: STRUCTURE AND CONTENT ANALYSIS OF SELİM İLERİ’S NOVEL ELİMDE VİYOLETLER/BEKLENEN SEVGİLİ )

Yazar : Arş. Gör. Emine Neşe Demirdeler    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 21
Sayfa : 256-289


Özet
Selim İleri, öykü, roman, senaryo, deneme ve eleştiri türündeki pek çok eseri, çeşitli süreli yayınlardaki yazıları ve bir şiir kitabı ile modern Türk edebiyatının üretken ve tecrübeli yazarlarından biri olarak tanımlanabilir. Yazarın Ekim 2018’de basılan Elimde Viyoletler/Beklenen Sevgili adlı eseri, romanın ana karakteri ve anlatıcısı olan Musahhih Şefkati Bey’in, dostu Şefkati’ye yazmış olduğu kırk dokuz mektuptan oluşur. Şefkati Bey’in mektupları yazdığı kişinin adının da “Şefkati” olması, akla karakterin çatallaşan benlik algısı üzerine oluşturulmuş bir kurmaca yapıyı getirmektedir. Bununla beraber yazarın eserini, hâl-mazi, yaşlılık-çocukluk, ben-öteki, yoksulluk-zenginlik, aşkla gelen yaşama sevinci-yalnızlıkla artan varlık sancısı gibi ikilikleri incelikle işleyerek ve -eserin basım yılının 2018 olması göz önüne alındığında- bilinçli olarak eskitilmiş bir dil kullanarak inşa ettiği görülebilir. Bu çalışmada Elimde Viyoletler/Beklenen Sevgili romanı yapı ve içerik bağlamında incelenecektir.

Anahtar Kelimeler
Modern Türk Romanı, Mektup Roman, Selim İleri, Elimde Viyoletler/Beklenen Sevgili, Yapı ve İçerik

Abstract
Selim İleri may be defined as one of the most productive and sophisticated writers of modern Turkish literature with his abounding novels, scenarios, essays, critiques, literary articles in periodicals, and one poetry book. His novel Elimde Viyoletler/Beklenen Sevgili’s first edition that was published in October 2018, consisted of forty-nine letters written by Musahhih Şefkati Bey to his dear friend Şefkati. The sameness of the names brings to mind a fictional structure constructed on a reduplicated sense of self. In addition to this, the novelist worked on his book delicately as using conflicts like present-past, senescence-childhood, i-other, poverty-wealth, the joy of living comes with love-rising existential agony with loneliness. It may also be observed signally in consideration of the novel’s publication date 2018, a retro turn of phrase is chosen consciously by the writer. In this paper Elimde Viyoletler/Beklenen Sevgili is going to be analyzed in the context of structure and content.

Keywords
Modern Turkish Novel, Letter Novel, Selim İleri, Elimde Viyoletler/Beklenen Sevgili, Structure and C

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri